Zupa krem z pieczarek
Pożywne i smaczne zupy stanowią podstawę dobrego obiadu w tradycyjnej polskiej kuchni. Zupa pieczarkowa jest jedną z najsmaczniejszych i możemy przygotować ją zawsze wtedy, gdy mamy ochotę. Zupa może być podana również w formie apetycznego kremu, dzięki temu zaoszczędzimy na czasie ponieważ jej przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele czasu, a potrzebne składniki znajdziemy na pewno w lodówce. Zupa krem świetnie sprawdza się również jako obiad dla dzieci, szczególnie kiedy nie przepadają one za warzywami podanymi w zwyczajnej formie. Doświadczenie rodziców wskazuje, że każdy niejadek ze smakiem zje zupę właśnie w takiej postaci.
Nasza wersja zupy z pieczarek jest jednak nieco zmodyfikowana, dodamy bowiem także zielony groszek, dzięki któremu smak potrawy będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Bazą do przygotowania zupy będzie bulion drobiowy, do podstawowych składników dodamy również ziemniaki i cebulę, żeby znalazło się w niej jeszcze więcej cennych witamin i minerałów. Zupa krem z pieczarek smakuje najlepiej podana z przyrumienionym na patelni boczkiem – wówczas możemy mówić już o pełni smaku, jednak możemy zastąpić ten składnik na przykład grzankami, ulubionym pieczywem lub groszkiem ptysiowym.
Składniki
Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować takich składników: kilogram zielonego groszku (może być świeży lub mrożony), dwa średniej wielkości ziemniaki, ćwierć kilograma pieczarek, cebula, łyżka masła klarowanego, trzy ząbki czosnku, 100 g boczku, bulion drobiowy, sól i pieprz. Z podanych składników otrzymamy sześć porcji zupy.
Przepis
Zaczynamy od posiekania cebuli i czosnku oraz pokrojenia boczku w drobną kostkę, ziemniaków w kostkę, a pieczarek w plasterki. Cebulę razem z czosnkiem dusimy na maśle, po chwili wrzucamy pieczarki. Po upływie kolejnych trzech minut dodajemy groszek i ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Zupę studzimy i miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie na patelni rumienimy boczek i wrzucamy go do gotowej zupy. Smacznego!