Produkty bogate w białko- sprawdź czy znasz je wszystkie
Białko stanowi w naszym organizmie rodzaj katalizatora. Dzięki niemu zachodzi w organizmie wiele ważnych procesów życiowych. Ono stoi też na straży naszego układu kostnego. Bez niego nasze kości i wszystkie stawy byłyby kruche i podatne na mechaniczne urazy.
Czym jest białko?
Białko najogólniej mówiąc, jest składnikiem budulcowym naszego układu kostnego. Stanowi on dwadzieścia procent naszego ciała. Jest na tyle ważnych elementem naszego codziennego funkcjonowania, że jego niedobory w organizmie grożą poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Produkty bogate w białko powinny jeść przede wszystkim nastolatki, osoby po poważnych zabiegach ortopedycznych, chorzy na osteoporozę oraz osoby, które chcą przyśpieszyć metabolizm i tym samym schudnąć. Białko co nie jest tajemnicą- jest w naszym ciele rodzajem paliwa, toteż osoby uprawiające spot lub intensywną aktywność ruchową powinny je niezwłocznie uwzględnić w swoim codziennym jadłospisie.
Czym mogą skutkować niedobory białka?
Gdy człowiek ma zbyt niski poziom białka w organizmie może odczuwać znaczne spadki ciśnienia tętniczego. Pojawić się mogą u niego zakrzepy, żylaki nóg oraz osłabienie siły mięśni. Niedobór białka może też doprowadzić do powstawania obrzęku nóg, gdyż układ krwionośny nie jest w stanie pompować prawidłowo krwi do kończyn dolnych.
Przy niedostatecznej ilości białka u chorego mogą się również pojawiać silne zawroty głowy, a znacznemu pogorszeniu ulec pamięć i koncentracja. Brak białka w organizmie odbija się na kondycji skóry włosów oraz paznokci. Stają się one łamliwe i mniej odporne na uszkodzenia.
Co ma dużo białka?
Produktami bogatymi w białko są przede wszystkim:
•jajka
• chude mięso, a zwłaszcza z indyka, kaczki lub kurczaka
• owoce morza i ryby
• fasola
• nabiał, czyli wszelkiego typy sery oraz mleko
• orzechy
• słonecznik
• pestki dyni
Od czego zależy zapotrzebowanie białka w organizmie?
Parametr ten jest przede wszystkim zależny od płci oraz wieku. Nie jest żadnym odkryciem stwierdzenie, iż mężczyźni potrzebują więcej białka w diecie od kobiet, gdyż pracują oni ciężej fizycznie. Zapotrzebowanie na białko jest zdeterminowane także takimi czynnikami jak stan fizjologiczny pacjenta oraz jego ogólny stan zdrowia.
Seniorzy i dzieci poniżej 3 lat potrzebują znacznie mniej białka niż ich dorośli krewni. Jak już wcześniej wspomniano, za zapotrzebowanie na białko odpowiada też stopień aktywności fizycznej, a także gospodarka energetyczna. Im organizm mocniej i dłużej pracuje, tym trzeba dać mu więcej białka, aby uzupełnić deficyty energetyczne.
Nie zapominajmy o soi. Soja dostarczą potężnej dawki białka, około 40 gram na 100! To więcej niż jakiekolwiek mięso.