Cztery przepisy na szybkie jesienne dania

Jesienią w kuchni nie może być nudno! Mamy przecież do dyspozycji wiele sezonowych warzyw i owoców, z których warto skorzystać. Jeśli chcemy zaskoczyć swoich domowników smacznymi i jednocześnie zdrowymi daniami, dobrze byłoby poznać przepisy na proste w przygotowaniu, jesienne obiady.

Makaron z dynią hokkaido

Miłośnicy makaronów wcale nie muszą rezygnować z nich w jesieni! O tej porze roku potrzebujemy jednak bardziej sycących potraw niż latem, dlatego postawmy na makaron z mąki pełnoziarnistej. Z jakimi dodatkami warto go zaserwować? Na pewno doskonałym pomysłem będzie wybór dyni hokkaido. Makaron z dynią nie jest trudny do przygotowania. Wystarczy obrać niewielkich rozmiarów dynię, pokroić ją na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i upiec. Po wyjęciu warzywa z piekarnika, należy zabrać się za gotowanie makaronu. Następnie, odcedzony pełnoziarnisty makaron mieszamy z pokrojoną w kostkę dynią. W wersji tradycyjnej, danie można wzbogacić o dodatek smażonego kurczaka. Wegetarianie mogą zaś zdecydować się na podanie makaronu z serem feta. Posiłek warto posypać świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

Pasterska zapiekanka z ziemniaków

Jesień kojarzy się z ziemniakami. Nic więc dziwnego, że zapiekanka ziemniaczana króluje na wielu polskich stołach. Można przygotować ją na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. W wersji klasycznej, danie składa się z pokrojonych w talarki i wstępnie ugotowanych ziemniaków. Układa się je na dnie naczynia żaroodpornego na zmianę z wybranymi dodatkami. Mogą być nimi pokrojony w kostkę kurczak, kiełbasa, grzyby, a także papryka czy dynia. Danie przed włożeniem do piekarnika warto polać sosem przygotowanym na bazie jajek zmieszanych ze śmietanką. Posypmy je również parmezanem bądź serem cheddar.

Klasyczne leczo

Każdy z nas miał okazję spróbować w swoim życiu leczo. My odsyłamy do przepisu na leczo do serwisu www.pikantna.pl, gdzie jest podany przepis w idealnej formie.

Aromatyczny ryż z jabłkami, czyli idealny obiad na słodko

Miłośnicy słodkich dan obiadowych zakochają się w aromatycznym ryżu z jabłkami. Jego przygotowanie jest banalnie proste, dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Ważne jest to, aby ryż ugotować na miękko, ale tak, aby nie był kleisty. Możemy przyrządzić go na wodzie, jak również na mleku zwierzęcym i roślinnym. Jabłka starte na tarku podsmażamy z kolei na maśle klarowanym z dużą ilością cynamonu. Śmiało można wykorzystać także inne przyprawy korzenne, takie jak kardamon czy imbir. Po wymieszaniu ciepłego ryżu z jabłkami, danie warto posłodzić miodem, cukrem bądź ksylitolem do smaku.