Co powinna jeść, a czego unikać kobieta w trakcie ciąży?
Ciąża to wyjątkowy stan dla kobiety. Co prawda to nie choroba, jednak nie oznacza to, że pewne środki ostrożności nie są wymagane. Największym restrykcjom w czasie ciąży ulega dieta. Powinna być ona jak najbardziej różnorodna i bogata we wszelakie witaminy i minerały. Zbilansowana dieta to kluczowa sprawa dla nie tylko ciężarnej, ale i jej nienarodzonego dziecka.
Co jeść w ciąży?
Kobieta brzemienna powinna jeść jak najwięcej warzyw i owoców. Ich spożycie dostarczy jej mnóstwa cennych minerałów i witamin. W diecie ciężarnej nie powinno zabraknąć też białka. Najlepiej, żeby miało postać mleka, sera lub jajek. Mięso to kolejny produkt, którego nie powinno się wystrzegać, będąc w ciąży. Panie spodziewające się dziecka muszą także wprowadzić do swojego menu owoce morza oraz ryby.
A to dlatego, że zawierają one kwasy omega 3, a także kwas foliowy- niezbędny do rozwoju mózgu dziecka. Kobiety w ciąży powinny również pamiętać o produktach bogatych w fosfor, potas i witaminę D3. Są one kluczowe, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży, kiedy istnieje największe ryzyko poronienia. Paniom w odmiennym stanie zalecane są pokarmy lekkostrawne i bogate w żelazo. To po to, by wzmocnić organizm i przygotować go na nadchodzący poród.
Dieta w ciąży- jaka powinna być?
Przede wszystkim powinna obfitować w produkty lekkostrawne, które nie będą prowadzić do zgagi, zaparć oraz wzdęć. Ponadto dobrze byłoby, gdyby była oparta na niskotłuszczowych produktach. Kobieta w ciąży powinna jadać małe porcje, za to przynajmniej 5 do 6 posiłków dziennie.
Dieta w ciąży winna być dobrana pod upodobania ciężarnej. W końcu jedzenie i cały ceremonia jego przygotowywania ma być dla niej przyjemnością, nie przymusem. W dietę ciężarnej należy też wliczyć zachcianki pokarmowe- w końcu nie da się ich pominąć. Najkorzystniej byłoby, gdyby one oparte były na produktach mało przetwarzanych o mało kalorycznym bilansie.
Czego unikać w trakcie ciąży?
Na pewno jedzenia dużej ilości słodyczy. To grozi nadwagą, przedwczesnym porodem lub nawet cukrzycą ciążową. Kobieta spodziewająca się dziecka musi również uważać na fast- foody. One są przede wszystkim zabójcze dla jej tali oraz mogą skutkować częstymi zaparciami, jak również prowadzić do bolesnych kolek.
Kobietom w ostatnim trymestrze ciąży nie zaleca się nadużywania soli, gdyż to bardzo obciąża ich nerki. Surowo wzbroniony w ciąży jest alkohol. On może spowodować nieodwracalne zmiany w mózgu płodu, a nawet doprowadzić do jego śmierci. Najlepszym płynem dla ciężarnych jest zwykła, gazowana woda. I tylko nią powinny się raczyć przez całe 9 miesięcy trwania ciąży.
W ciąży bym szczególnie uważała z dietą, z powodu zdrowia dziecka i mniejszej ilości aktywności fizycznej.