Pomysły na ciasta i desery z mango
Mango jest owocem tropikalnym, który zachwyca przyjemnym aromatem. Trudno oprzeć się soczystości dojrzałych sztuk. Obecnie można go kupić w wielu miejscach, dlatego warto wypróbować przepisy na ciasta i desery z nim w roli głównej. Na dodatek mango charakteryzuje się wspaniałymi wartościami odżywczymi. Oto prezentacja jego najważniejszych właściwości, a także kilka słodkich receptur.
Co to jest mango i jakie ma właściwości?
Dojrzałe, świeże mango jest miękkie i intensywnie pachnie. Skórka ma czerwono-żółto-zielony kolor. Gdy jest całkiem zielona, oznacza to, że owoc jeszcze nie dojrzał. Zwróć też uwagę, że nie powinien być lepki w dotyku, ponieważ sugeruje to, że jest już przejrzały. Mango pochodzi z Indii i Azji Południowo-Wschodniej, a jego uprawy istniały już 4000 lat temu.
Mango wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego – m.in. dlatego że zawiera witaminę A. Spożycie około 165 gramów mango pokrywa trzy czwarte zapotrzebowania na witaminę C. Tropikalny owoc stanowi również dobre źródło kwasu foliowego, witaminy K i E. Sprzyja pokryciu zapotrzebowania na witaminy z grupy B. Znajdują się w nim nie tylko witaminy, ale również składniki mineralne. Jest polecany w przypadku anemii, ponieważ zawiera dużą ilość żelaza. Obfituje też w inne minerały: magnez, cynk, potas, fosfor oraz sód. Oprócz tego mango jest pełne polifenoli będących przeciwutleniaczami. Pomaga w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego, stanów zapalnych, a także obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi, trójglicerydów oraz wolnych kwasów tłuszczowych. Wpływa korzystnie na działanie układu trawiennego dzięki obecności enzymów rozkładających węglowodany złożone na cukry proste. Poza tym warto sięgać po mango ze względu na dużą zawartość błonnika oraz wody. Jako dodatek do deserów i ciast sprawdza się znakomicie.
Budyniowy deser o smaku mango
Już sam zapach mango kusi, żeby je zjeść, dlatego zobacz, w jaki sposób można je wykorzystać do stworzenia pysznego deseru: https://uwielbiam.pl/przepis/deser-budyniowy-z-sokiem-mango. Opisany deser składa się z dwóch części. W jednym garnku należy przygotować masę z soku mango, cukru trzcinowego i skrobi ziemniaczanej. Drugi będzie potrzebny do przyrządzenia masy mlecznej. W tym celu trzeba użyć: mleko, cukier trzcinowy i skrobię ziemniaczaną. Na późniejszym etapie konieczne będzie wymieszanie mleka z kakao. W ten sposób powstanie masa biała i czekoladowa. Deser możesz przygotować w dużej misce lub kilku mniejszych. Przygotowane masy wlewa się warstwowo i odstawia naczynie do lodówki, aby zastygły.
Tarta kakaowa z mango – moc kontrastujących kolorów
Tarta jest przysmakiem podawanym z różnymi nadzieniami – najczęściej na słodko, ale również w wersjach wytrawnych. Podstawę stanowi placek z kruchego ciasta z zawiniętymi, karbowanymi brzegami. Tym razem proponujemy tartę z kakaowym spodem: https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-kakaowa-z-mango-i-beza. Ciemny spód wspaniale kontrastuje z masą mango i bezą. Do przygotowania kremu mango potrzebne będą: mango, sok z limonki, masło, cukier, sól, mąka ziemniaczana i żółtka. Dokładne proporcje składników znajdziesz na podanej wyżej stronie. Został tam również podany dokładny przepis na bezę.
Sernik Izaura z mango – wspaniały smak i piękny wygląd
Izaura to jeden z chętniej wybieranych serników ze względu na jego atrakcyjny wygląd i wyborny smak. Stanowi połączenie jasnej oraz ciemnej masy serowej. Do ciemnej części dodaje się kakao. Szczegóły receptury znajdziesz tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/sernik-izaura-z-mango. Wystarczy dodać kawałki mango, aby ciasto prezentowało się jeszcze ciekawiej. To świetny pomysł dla amatorów serników, którzy lubią też egzotyczne owoce.
Jaglane smoothie z mango – zdrowy deser
Smoothie przygotowuje się szybko, dlatego warto czasem zastąpić nim tradycyjne desery. Ten przepis sprawi, że nawet dzieci namówisz do zjedzenia czegoś zdrowego: https://uwielbiam.pl/przepis/jaglane-smoothie-z-mango-i-jagodami. Oprócz mango potrzebny będzie banan, pomarańcza i jagody. Do przygotowania poszczególnych warstw przygotuj również mleko oraz kaszę jaglaną. Kolorowe warstwy zdecydowanie zachęcają do skonsumowania deseru.