Sprzęt i drobne akcesoria do restauracji – lista must have
Każda restauracja, bar, kawiarnia czy też cukiernia wymaga odpowiedniego wyposażenia. Wydawane potrawy muszą być smaczne, ale też świeże, dlatego duże znaczenie ma jakość urządzeń w lokalu. Podpowiadamy, co jest must have – oto wybrane sprzęty, które muszą znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym.
Kostkarka do lodu
Profesjonalna, solidnie wykonana i dobrej jakości kostkarka do lodu umożliwia błyskawiczne przygotowanie kostek do napojów, m.in. do drinków, koktajli, smoothie czy mrożonej kawy lub herbaty. Zwróć uwagę na jej parametry, pojemność i wydajność – to kluczowe w przypadku modelu odpowiedniego do restauracji, lokalu fast-food, baru czy klubu.
Urządzenie jest alternatywą dla tradycyjnych pojemników czy woreczków na lód. Zarówno kostki lodu, jak i lód kruszony to ważny składnik licznych napojów – drinków, koktajli, soków czy smoothies. Kostkarka do lodu jest znacznie wygodniejsza w użyciu niż tradycyjne woreczki, poza tym znacznie skraca czas oczekiwania na lód.
Maszyna do lodów
W cukierni czy kawiarni niezbędna jest także profesjonalna i wydajna maszyna do lodów włoskich lub gałkowych. Robią one furorę w gastronomii. Dzięki odpowiedniemu modelowi szybko przygotujesz desery.
Maszyny do lodów to urządzenia wielofunkcyjne, które mieszają, pasteryzują, gotują, ubijają, a także chłodzą lub mrożą. Poza tym są łatwe w użytkowaniu i w pielęgnacji. Do wyboru są różne maszyny do lodów – m.in. nablatowe, stacjonarne, o różnej pojemności. Gwarantuję one możliwość precyzyjnego ustawienia konsystencji lodów.
Witryna cukiernicza i lada chłodnicza
Dzięki witrynie można atrakcyjnie wyeksponować desery, które będą zachęcać klientów do złożenia zamówienia. Większość klientów „je” oczami. Ważną inwestycją będzie także lada chłodnicza, która też umożliwi wyeksponowanie słodkości i innych przekąsek.
Blendery gastronomiczne
Blender ułatwi przygotowanie koktajli, smoothies, musów owocowych, zup kremów czy deserów na bazie owoców. Wszechstronne i wielofunkcyjne urządzenie to must have w restauracji czy w kawiarni. Sprawdź parametry maszyny – musi być mocna, wydajna, pojemna, szybka i łatwa w użytkowaniu. Zwróć uwagę na obroty, wykonanie oraz pojemność.
Szafy chłodnicze lub mroźnicze
Szafy, lady, komory i inne sprzęty przeznaczone do chłodzenia i mrożenia żywności są must have w każdym lokalu gastronomicznym. Żywność bezwzględnie musi być świeża – nie można ryzykować w tym względzie. Trzeba zadbać o to, by zachowała swoje wartości, smak i aromat jak najdłużej.