Pieczone połączenie kakao i truskawek

W każdy domu są takie przepisy na ciasta, po które sięga się najczęściej. Serniki, babki czy typowo świąteczne ciasta, jak wielkanocny mazurek czy piernik z powidłami, pojawiają się dość regularnie, ale dobrze jest od czasu do czasu zaserwować coś nowego. Warto wypróbować na przykład ciasta czekoladowe z owocami, które będą smacznym i zachwycającym deserem.

Połączenie kakao i owoców

Smak czekoladowych wypieków dość często podkreślają używane podczas wypieku dodatki, na przykład orzechy włoskie, migdały, jednak równie dobrze sprawdzą się w tym wypadku także owoce — zarówno sezonowe, jak i w wersji mrożonej. Użyć można między innymi wiśni, truskawek czy malin, także borówki wspaniale uwypuklą czekoladowy smak wypieku. Przygotowanie ciasta z owocami nie jest procesem czasochłonnym, a efekt może zachwycić nie tylko miłośników czekoladowych wypieków.
Takie ciasto będzie nie tylko sposobem na dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, jest wypiekiem odpowiednim do zaserwowania podczas ważniejszych uroczystości, jak na przykład urodziny czy inny jubileusz świętowany w gronie rodziny. Smak takiego wypieku można podkreślić, polewając ciasto czekoladową polewą.

Smaczne i z truskawkami

Wśród owoców, które można wykorzystać do stworzenia ciasta czekoladowego, są truskawki. Sprawdzą się w nim zarówno świeże, sezonowe okazy, jak też truskawki w wersji mrożonej. Połączenie w jednym wypieku truskawek oraz kakao ma słodycz pochodzenia naturalnego, z owoców, dlatego przypadnie do gustu także osobom, które z natury nie są fanami tego rodzaju wypieków.
Truskawki są jednymi z najbardziej lubianych owoców, które kupuje się w dużej ilości w okresie letnim, kiedy jest ich w sklepach najwięcej. Poza stworzeniem koktajlu czy kompotu można wykorzystać je właśnie do stworzenia takiego ciasta. Truskawki zawierają w sobie witaminę C, B2, B3, niacynę, witaminę A i E. Do tego znaleźć w nich można pierwiastki i minerały takie jak fosfor, krzem, magnez, są więc pełne zdrowia i należy włączać je do diety najczęściej, jak to możliwe. Zastosowane w cieście także orzeźwiają. Dlatego warto je wykorzystać i stworzyć samodzielnie taki wypiek.

Składniki:
— 4 łyżki kakao
— 300-400 g truskawek
— 1 i ¾ szklanki mąki tortowej
— 1 szklanka cukru
— 4 duże jajka
— ½ szklanki mleka
— 1 szklanka oleju
— 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiać razem z proszkiem oraz kakao. Jajka zmiksować razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlać mleko oraz olej. Na koniec stopniowo połączyć z suchymi składnikami. Tortownicę o średnicy 24 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i na wierzchu ułożyć połówki truskawek (rozcięciem do dołu). Piec w temperaturze 180 C przez około 40-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto można polać polewą czekoladową. Potrzebne na nią będą 70 ml śmietanki kremówki oraz 70 g gorzkiej czekolady. Oba te składniki należy podgrzewać do połączenia.